כיצד לעזור לילדים להישאר רגועים גם בזמנים קשים

  בתקופות קשות ובמצבי לחץ, ילדים עשוים להרגיש כאילו עולמם התהפך. ביותר ממובן אחד זה בדיוק מה שקרה. כמבוגרים בחייהם אתם יכולים לעזור לילדים להרגיש רגועים יותר. במצבים מלחיצים, כמו בזמן אזעקה או בזמן השהות יחד במרחב המוגן, תחילה יש לוודא שכולם נוכחים ובטוחים. לאחר מכן, כדאי להתמקד בהרגעת הגוף. התרגילים הבאים יכולים לסייע:קחו נשימה עמוקה. […]

 


בתקופות קשות ובמצבי לחץ, ילדים עשוים להרגיש כאילו עולמם התהפך. ביותר ממובן אחד זה בדיוק מה שקרה. כמבוגרים בחייהם אתם יכולים לעזור לילדים להרגיש רגועים יותר. במצבים מלחיצים, כמו בזמן אזעקה או בזמן השהות יחד במרחב המוגן, תחילה יש לוודא שכולם נוכחים ובטוחים.

לאחר מכן, כדאי להתמקד בהרגעת הגוף. התרגילים הבאים יכולים לסייע:
קחו נשימה עמוקה. שאפו דרך האף ונשפו החוצה מהפה, לאט, שלוש עד חמש פעמים.
ספרו עד חמש. לספור היא פעולה שיכולה לעזור לילדים (ולמבוגרים) להסיט את הפוקוס מהלחץ. סופרים לאט ביחד. ילדים גדולים יותר יכולים לספור עד 10 או 15 או אפילו לספור לאחור.
כיווץ ושחרור. לעודד ילדים לכווץ ולשחרר איברים שונים בגופם. הם יכולים לאגרף את כפות הידיים ולשחרר אותן ( ולחזור על הפעולה). (אפשר גם להרים את הכתפיים לכיוון האוזניים ואז למשוך אותן מטה ואחורה, לעמידה זקופה ולחזור על הפעולות).

כשהגוף שלנו רגוע או כשהמצב פחות לחוץ אנחנו יכולים לספק ביטחון. חשוב להסביר לילדים שזה בסדר להרגיש רגשות שונים ומגוונים. ושהם תמיד יכולים לדבר עם הורה או מבוגר קרוב אחר על כל מה שהם חושבים ומרגישים.

אמירה “גם אני מפחד.ת/ דואג.ת לפעמים” יכולה לעזור להם להרגיש מובנים ולהרגיע אותם שהם לא לבד.
אפשר גם להזכיר לילדים שהם בטוחים ומוגנים: ” אני יודע.ת שזה קשה ומפחיד אבל אני כאן איתך, ואנחנו נעבור את זה ביחד”. לא תמיד צריך להציע נחמה ותמיכה במילים: תחזיקו ידיים ותתחבקו כמה שיותר.
כדאי להיצמד לשגרה ולמוכר. תמיד אפשר לחפש נחמה במוכר. בחירה לפחות בפעולה יומיומית פשוטה אחת שילדים יכולים לצפות לה, כמו לשיר את אותו שיר ערש בלילה יכולה להחזיר להם את תחושת השליטה.

אם ילדים נראים מוטרדים או שהם מתקשים להשלים משימות יומיומיות זה עשוי לעזור להם לשמוע משהו כמו, “בואו נגיד שאנחנו שמים את הדאגה על המדף בזמן שאנחנו לדוגמא קוראים סיפור לפני השינה”.
הנחת הדאגה או הפחד בצד יכולה לתת לילדים זמן להירגע ולהנות ממשהו שהם אוהבים.

לטפח ביטחון עצמי
תקופה של חוסר ודאות עלולה לגרום לילדים להרגיש חוסר ביטחון גם לגבי עצמם. אתם יכולים לעזור לילדים להיזכר ולשמו בדברים שמייחדים אותם. ערכו יחד עם ילדכם רשימה של משפטים חיוביים. הציעו להם לבחור משפט אחד ולחזור עליו לאורך כל היום. הם עשויים לומר:
אני יכול.ה להתמודד עם דברים שקשה לי
אני לומד.ת וגדל.ה כל יום.
אני אמיצ.ה .
אני יכול.ה להכיר חברים חדשים.
אני אדיב.ה לאחרים.
אני מביא.ה שמחה.
כשדברים משתנים, אני יכול.ה להיות גמיש.ה.
אני מועיל.ה.
אני לא לבד.
אני טוב.ה ב _____.

למאמרים נוספים מרחוב סומסום 

תכנים נוספים שעושיים לעניין אותך

פסטיבל ילדות ישראלית בדיזנגוף סנטר

פסטיבל ילדות ישראלית בדיזנגוף סנטר

  בסוכות הקרוב דיזנגוף סנטר וערוץ הופ! מזמינים אתכם לחגיגה של זיכרונות ילדות מתוקים עם כל המשפחה באירוע ילדות ישראלית שלא תרצו לפספס! 💫 בפסטיבל המיוחד ניזכר בשירי הילדות האהובים מאז ועד היום בעזרת הפקות מוזיקליות עם שחקנים וזמרים לצד מתקני משחק, מתחמי יצירה והרבה הפתעות נוספות! תוכלו גם ליהנות מהכנת עפיפונים, קישוטי סוכה מחומרים […]

לא נופלים ברשת, בטוחים שאנחנו בטוחים- הסכמים משפחתיים

לא נופלים ברשת, בטוחים שאנחנו בטוחים- הסכמים משפחתיים

האינטרנט והרשתות החברתיות הם חלק נכבד מעולמם של ילדים ובני נוער. הם מבלים מול המסכים, משוחחים עם חברים, משתפים, צופים, חוקרים, לומדים אך גם חשופים ללא מעט סכנות. אנחנו מזמינים אתכם ההורים ליצור שיח פתוח עם הילדים ומציעים לכם כלי עזר של הסכם משפחתי, הכולל הצעה להסכמות הדדיות המכבדות את הצרכים והרצונות של הילד, בצורה […]

איך לשפר את מיומנויות הקריאה עם החזרה לגנים ולכיתה א’?

איך לשפר את מיומנויות הקריאה עם החזרה לגנים ולכיתה א’?

שנת הלימודים החדשה החלה! אחד התחומים החשובים ביותר להתמקד בהם במהלך תקופה זו הוא מיומנויות הקריאה. פיתוח מיומנויות קריאה חזקות לפני תחילת בית הספר (כבר מגיל 3) יכול לסייע לילדך להצליח, להעלות את הביטחון העצמי שלו ולפתח אהבה ללמידה שתימשך לאורך כל חייו. הנה מספר טיפים מעשיים שיעזרו לך לשפר את מיומנויות הקריאה של ילדך […]

מדריך למשפחות שהושפעו ממשבר או פונו מביתן

מדריך למשפחות שהושפעו ממשבר או פונו מביתן

המשאבים והפעילויות במדריך זה נועדו לקדם את החוסן הנפשי של המשפחות על ידי הקניית כישורי ניווט במצבי מעבר תוך שמירה על גישה חיובית ותקווה.

אסטרטגיות הירגעות לילדים בגיל הרך

אסטרטגיות הירגעות לילדים בגיל הרך

  כאשר אנחנו טרודים ברגשות עוצמתיים כמו פחד, חרדה או כעס, טכניקות פשוטות ופעילויות לא מילוליות יכולות לעזור גם לילדים וגם למבוגרים “לצאת מהן””. כדאי לתרגל את הפעילויות הללו עם ילדים קטנים (ולזכור שהן מתאימות גם למבוגרים). אפשר גם לחשוב על דרכים אחרות שבהן ניתן להרגיש רגועים, בטוחים ונינוחים. לִנְשׁוֹםשימת לב לנשימה שלנו עוזרת לנו […]