להיות אזרח

בימים אלה, כולנו חשופים לשיח על הדמוקרטיה בישראל. גם ילדים צעירים נתקלים במידע באמצעות ערוצי התקשורת וגם חווים את ההפגנות במרחב הציבורי. זה בדיוק הזמן ללמוד וללמד מה עומד בבסיסה של הדמוקרטיה באמצעות תוכן נקי, מעשיר ומהנה. אין בתוכן זה נקיטת עמדה כלשהי אלא ערכי שיוויון, כבוד הדדי ושיח מכבד. מוזמנים לצפות עם הילדים וגם […]

בימים אלה, כולנו חשופים לשיח על הדמוקרטיה בישראל. גם ילדים צעירים נתקלים במידע באמצעות ערוצי התקשורת וגם חווים את ההפגנות במרחב הציבורי. זה בדיוק הזמן ללמוד וללמד מה עומד בבסיסה של הדמוקרטיה באמצעות תוכן נקי, מעשיר ומהנה. אין בתוכן זה נקיטת עמדה כלשהי אלא ערכי שיוויון, כבוד הדדי ושיח מכבד. מוזמנים לצפות עם הילדים וגם לשוחח על הדברים.

ברוש ואיבתיסאם שרים על רוב ומיעוט – לצפייה

הרוב קובע, אבל מה עם המיעוט?

בקטע המצורף ברוש ואיבתיסאם שרים: “הרוב אמנם קובע אבל צריך לחשוב ולהיות רגיש למי שלא בתוך הרוב”. את הכלל ש”הרוב קובע” ילדים מכירים מגיל מאוד צעיר. זו דרך מצוינת לארגן ולהתארגן חברתית, אפילו בארגז החול. לפעמים אנחנו חלק מהרוב ולפעמים חלק מהמיעוט. 


הסבירו לילדכם למה חשוב שהרוב יהיה רגיש למיעוט, שהרי השתייכות לרוב או למיעוט זה תהליך דינמי וכמו שהם ירצו שיתחשבו בהם כשיהיו מיעוט במשחקים עם חברים למשל, כך עליהם להתחשב באחרים.

 

חופשי לבחור – לצפייה


בחירה חופשית היא ערך מרכזי בדמורקטיה. צפו עם ילדכם בקליפ “חופשי לבחור” ולאחר שצפיתם שתפו אותם באירוע בו אתם בחרתם משהו אחד ואילו מישהו קרוב אליכם (שהילד מכיר גם כן) בחר משהו אחר, מה הרגשתם וכיצד הגעתם לעמק השווה?


לאחר מכן בקשו מילדכם לשתף אתכם במקרה דומה שקרה לו עם חבר והאם לדעתו פעל תוך שמירה על בחירתו של החבר ולא רק עם בחירתו שלו. למדו אותם כי זכותו של כל אחד לבחור את מה שמתאים לו כל עוד זה לא פוגע בגופו או ברגשותיו של האחר, כי ככה זה בין חברים!

 

שווים – לצפייה


הצורך להבטיח שוויון נכתב כבר במגילת העצמאות: “מדינת ישראל תקיים שוויון זכויות חברתי ומדיני גמור לכל אזרחיה בלי הבדל דת, גזע ומין”.  אבל מה הוא אותו שוויון ואיך מסבירים אותו לילדינו כבר בגיל צעיר? שוויון משמעותו שכל בני האדם שווים זה לזה גם אם הם שונים זה מזה.

דברו עם ילדיכם על הסביבה הקרובה אליהם והציגו במה כל אחד דומה ובמה כל אחד שונה. לאחר מכן שאלו את ילדכם מה קובע את זכותו של כל אדם/חבר לבחור למשל משחק כשמשחקים יחד. זו הזדמנות מצויינת לדבר בגובה העיניים על שוויון ושמירה על כבודו של האדם גם אם הוא שונה ממני ברצונותיו, במראהו, בדעותיו ובבחירותיו.

הופ! בוחרים – לצפייה


בחירות לכנסת יש כל כמה שנים (במקרה הטוב) אבל בחירות הן חלק מחיינו יום יום שעה שעה.

צפו בסרטון ולאחר שצפיתם בו שחקו עם ילדכם משחק- הציעו שתי הצעות מאוד מעניינות ומסקרנות שהם יתקשו להחליט ביניהן, ואמרו להם שהם חייבים לבחור אחת בלבד. לאחר שיבחרו דברו איתם על ההתלבטות, על הקושי לבחור ועל הויתור שבצד ההחלטה. ספרו להם שהחיים מורכבים מכל מיני החלטות, חלק קטנות כמו איך נרצה לבשל את הביצה בארוחת הערב וחלקן גדולות יותר ויכולות להשפיע עלינו גם בעתיד. לא תמיד קל לבחור, ולעתים זה אפילו מאוד קשה, אבל הבחירות הן אלו שמעצבות לנו את היום, וגם את המחר…

 

כאן – לצפייה


מה זה בית?

צפו עם ילדכם בקליפ “כאן” ולאחר שצפיתם שאלו את ילדכם מה זה בשבילם בית. האם זה רק המקום הפיזי שבו הם ישנים ומשחקים או שהם חושבים שבית הוא משהו המכיל גם משהו אחר (יותר רוחני) שאלו אותם היכן הם מרגישים הכי בבית?


ומשהו קטן למחשבה…

כאן נולדנו, או לכאן עלינו וכאן החלטנו לבנות את ביתנו כל אחד בשתי ידיו. לעתים אנחנו משתייכים לרוב ולעתים למיעוט, לעתים תוצאות הבחירות מתאימות לבחירותינו האישיות ולעתים לא, אך אסור לנו לשכוח שזו המדינה שלנו ורבים מבני משפחתנו הקימו אותה. כמילות השיר: אין לנו שום מקום אחר בעולם. בטוב וגם כשקצת פחות…

 

תכנים נוספים שעושיים לעניין אותך

לא נופלים ברשת, בטוחים שאנחנו בטוחים- הסכמים משפחתיים

לא נופלים ברשת, בטוחים שאנחנו בטוחים- הסכמים משפחתיים

האינטרנט והרשתות החברתיות הם חלק נכבד מעולמם של ילדים ובני נוער. הם מבלים מול המסכים, משוחחים עם חברים, משתפים, צופים, חוקרים, לומדים אך גם חשופים ללא מעט סכנות. אנחנו מזמינים אתכם ההורים ליצור שיח פתוח עם הילדים ומציעים לכם כלי עזר של הסכם משפחתי, הכולל הצעה להסכמות הדדיות המכבדות את הצרכים והרצונות של הילד, בצורה […]

איך לשפר את מיומנויות הקריאה עם החזרה לגנים ולכיתה א’?

איך לשפר את מיומנויות הקריאה עם החזרה לגנים ולכיתה א’?

שנת הלימודים החדשה החלה! אחד התחומים החשובים ביותר להתמקד בהם במהלך תקופה זו הוא מיומנויות הקריאה. פיתוח מיומנויות קריאה חזקות לפני תחילת בית הספר (כבר מגיל 3) יכול לסייע לילדך להצליח, להעלות את הביטחון העצמי שלו ולפתח אהבה ללמידה שתימשך לאורך כל חייו. הנה מספר טיפים מעשיים שיעזרו לך לשפר את מיומנויות הקריאה של ילדך […]

אסטרטגיות הירגעות לילדים בגיל הרך

אסטרטגיות הירגעות לילדים בגיל הרך

  כאשר אנחנו טרודים ברגשות עוצמתיים כמו פחד, חרדה או כעס, טכניקות פשוטות ופעילויות לא מילוליות יכולות לעזור גם לילדים וגם למבוגרים “לצאת מהן””. כדאי לתרגל את הפעילויות הללו עם ילדים קטנים (ולזכור שהן מתאימות גם למבוגרים). אפשר גם לחשוב על דרכים אחרות שבהן ניתן להרגיש רגועים, בטוחים ונינוחים. לִנְשׁוֹםשימת לב לנשימה שלנו עוזרת לנו […]

כיצד למידה עוזרת לילדים בתקופות של לחץ

כיצד למידה עוזרת לילדים בתקופות של לחץ

ילדים לומדים באופן טבעי כל הזמן ובזמנים מאתגרים, למידה יכולה להיות מקור לנחמה, שמחה ואפילו תקווה. היכולת של ילדים ללמוד קיימת גם כאשר נסיבות החיים משתנות. מיומנויות שהם רוכשים יכולות להעלות את הביטחון העצמי ואת תחושת המסוגלות, להזכיר להם שיש להם כל כך הרבה מה לתת ואת היכולת לתרום ולעזור לזולת. בנוסף, שיתוף בני משפחה […]

כיצד לעזור לילדים להישאר רגועים גם בזמנים קשים

כיצד לעזור לילדים להישאר רגועים גם בזמנים קשים

  בתקופות קשות ובמצבי לחץ, ילדים עשוים להרגיש כאילו עולמם התהפך. ביותר ממובן אחד זה בדיוק מה שקרה. כמבוגרים בחייהם אתם יכולים לעזור לילדים להרגיש רגועים יותר. במצבים מלחיצים, כמו בזמן אזעקה או בזמן השהות יחד במרחב המוגן, תחילה יש לוודא שכולם נוכחים ובטוחים. לאחר מכן, כדאי להתמקד בהרגעת הגוף. התרגילים הבאים יכולים לסייע:קחו נשימה עמוקה. […]