ילד נוסף למשפחה

חשוב שנבין כי אח חדש הוא הדבר הכי טוב שאנחנו יכולים להעניק לילד הבכור שלנו. קשר בין אחים הוא הקשר הארוך ביותר שאנחנו מקיימים בחיינו, זהו קשר ארוך יותר מאשר הקשר ביננו לבין הורינו או הקשר בינינו לבין ילדינו.   ילד נוסף למשפחה כיצד להכין את הילד שלנו ללידת אח חדש לאה שטרן, מוסמכת מכון […]

חשוב שנבין כי אח חדש הוא הדבר הכי טוב שאנחנו יכולים להעניק לילד הבכור שלנו. קשר בין אחים הוא הקשר הארוך ביותר שאנחנו מקיימים בחיינו, זהו קשר ארוך יותר מאשר הקשר ביננו לבין הורינו או הקשר בינינו לבין ילדינו.

 

ילד נוסף למשפחה
כיצד להכין את הילד שלנו ללידת אח חדש

לאה שטרן, מוסמכת מכון אדלר ומשרד החינוך להנחיית קבוצות הורים ובעלת קליניקה פרטית להדרכת הורים

לצד החששות מתהליך הלידה ומהשבועות האינטנסיביים שצפויים לנו לאחריה, אנו, ההורים,  מוטרדים מאד כיצד הילד הבכור שלנו יקבל את התוספת החדשה במשפחה. חשש זה בהחלט מובן. הילד הבכור שלנו היה רגיל לקבל את כל תשומת הלב מאיתנו וגם מהסבים והסבתות, בעיקר אם הוא נכד בכור, וכעת יש סיכוי כי הוא יחווה “הרעה בתנאים”…

עם זאת חשוב שנבין כי אח חדש הוא הדבר הכי טוב שאנחנו יכולים להעניק לילד הבכור שלנו. קשר בין אחים הוא הקשר הארוך ביותר שאנחנו מקיימים בחיינו, זהו קשר ארוך יותר מאשר הקשר ביננו לבין  הורינו או הקשר בינינו לבין ילדינו.

לכן, לא נפעל מתוך רגשות אשמה או מהצורך לפצות את הילד הבכור. עם זאת ישנם  כלים לתיווך המציאות החדשה לילד היחיד שלנו לקראת הפיכתו לאח בכור. כלים אלו  יסייעו לנו, ההורים, כמו גם לילדנו להיות רגועים ומוכנים לקראת השינוי המשפחתי הצפוי.

  • התזמון, מתי לספר? ככל שהילדים שלנו צעירים, כך רצוי שנדחה את העדכון על ההריון ככל האפשר, עד לרגע שהבטן של האם כבר בולטת. צריך לזכור שתפיסת הזמן של ילדים אינה מוחשית עדיין וילד לא יכול להבין את המשמעות של “עוד כמה חודשים”, או “בעוד מספר שבועות”. חשוב שנסביר לילד במושגים המובנים לו. נוכל לומר למשל: יוולד לך אח אחרי החופש הגדול, אחרי חנוכה וכו’. אפשר כמובן להקריא לילד ספרים בנושא המותאמים לילדים ולענות בכנות ובשפה מובנת לילד על כל שאלה שישאל בנושא.
  • תיאום ציפיות – יהיה לך כיף! תוכל לשחק איתו בכדור –חשוב מאד שניזהר מציפיות שאינן תואמת את המציאות אליהן ייחשף הילד הבכור. הרי עד שיוכל לשחק בכדור עם אחיו הקטן יעבור זמן ממושך. לכן חשוב לייצר תיאום ציפיות אמיתי, שיתאר את הגודל של האח החדש ואת יכולתיו בחודשים הראשונים. (כלומר להסביר לו שהתינוק בעיקר יבכה, ישן וימלא את החיתול…) דרך נהדרת להמחשת המציאות החדשה היא באמצעות תמונות של הילד הבכור בימיו הראשונים כתינוק. כך הילד יבין את הגודל הצפוי של הילד ויוכל להבין כי בהמשך הזמן הוא יגדל. הסברים אלה גם ימחישו לילד שלנו כמה הוא כבר גדול לעומת אחיו שעתיד להיוולד. הילד שלנו כבר יודע ללכת, לדבר, לאכול בכוחות עצמו וכו’.
  • הכנה – בוא נתכונן ביחד – מומלץ לשתף את הילד בהתנהלות שלקראת הלידה. כך ניתן לבחור איתו ביחד מוצץ, בקבוק ובגד איתו נוציא את התינוק מבית החולים. באמצעות שיתוף זה ייחשף הילד שלנו להתנהלות הצפויה בבית: שגרה של חיתולים, בכי, האכלות וכו’. כך גם יגדלו הסיכויים לרתום את הילד לשיתוף פעולה לאחר הלידה בסיוע להבאת מוצץ, בקבוק וכו’.
  • התארגנות – איך כדאי לסדר את החדר? לקראת לידת אח חדש בד”כ נצטרך להיערך עם שידת החתלה, עריסה, אמבטיה, מיטת תינוק וכו’… נוכל להתייעץ עם הילד שלנו לגבי הסידור החדש, להרכיב איתו במשותף את שדרוש הרכבה, למיין את הצעצועים ולראות אם יש כאלה שכבר משעממים אותו אבל יכולים להתאים לתינוק וכו’… כך הילד שלנו יהיה שותף פעיל ומבין לשינוי הפיזי שמתרחש בבית.
  • מה יקרה בימים שאמא תהיה בבית חולים – חשוב שלקראת מועד הלידה נעדכן את הילד מי ישמור עליו, נעדכן ששגרת היום יום תישמר וגם שיוכל לבוא לבקר את אמא ואת האח בבית חולים כשיתאפשר לאחר הלידה. ככל שנוכל לייצר עבור הילד שלנו את השגרה המוכרת בימים אלה, כך הוא יחווה פחות לחץ וחששות. אגב, חשוב להסביר לילד בחודשי ההריון המתקדמים כי אמא תוכל להרים אותו פחות, להשתולל איתו אולי פחות וכו’. יש להדגיש לילד כי מדובר במצב זמני כי הבטן הגדולה מקשה על ההתנהלות.
  • בשעה טובה! – מתנות לתינוק ולילד – בהחלט רצוי לבחור עם הילד מתנה לתינוק, איזו בובה רכה או צעצוע שמתאים לתינוקות רכים. כמו כן, רצוי שנקנה גם לילד הבכור מתנה. חשוב להדגיש, זו מתנה מאיתנו לכבוד הפיכתו לילד בכור. כדאי שנימנע מאמירה כי “התינוק קנה לך מתנה”, הרי ברור שזה לא יכול להיות אמיתי.

הילדים שלנו מרגישים בדיוק מה עובר עלינו. ככל שנהיה רגועים ונינוחים יותר לקראת הלידה, כך גם הילד שלנו יהיה שלו ונינוח יותר ויצפה להולדת אחיו.

 

שיהיה בשעה טובה!

(הכתבה מתייחסת לילד ותינוק, אך זהה כמובן גם לילדה ותינוקת)

תכנים נוספים שעושיים לעניין אותך

תקשורת דרך משחקים – פנטומימה

תקשורת דרך משחקים – פנטומימה

מטרות: ללמוד ליצור קשר עין, לאסוף פרטים ולהבין שפת גוף והבעות פנים. כדי להבין מצבים חברתיים שונים חשוב להבין שפת גוף והבעות פנים וליצור קשר עין. כאשר אנחנו משוחחים עם מישהו ומפנים אליו את גבנו אנחנו שומעים את הנאמר, אך לא רואים את הבעות פניו, ועלולים לפספס חלק מהמסר או את משמעותו. במשחק הפנטומימה על […]

תקשורת דרך משחקים – משחק הקופים

תקשורת דרך משחקים – משחק הקופים

מטרות: ליצור קשר עין, לחזק זיכרון מידי ויכולת חיקוי, ולהגדיל את טווח הקשב. משחק הקופים הוא משחק חיקוי: במשחק זה משתתף אחד הוא “מפקד” ושאר המשתתפים הם “קופים”. על המפקד לעשות תנועת גוף ועל הקופים לחקות את תנועותיו. בשלב הראשון אפשר לעשות תנועה אחת, לדוגמה, להניח ידיים על הראש. בשלב השני אפשר לעשות שתי תנועות […]

עידוד קריאה אצל ילדים

עידוד קריאה אצל ילדים

כולנו זוכרים ספרי ילדות בלתי נשכחים. חלקנו התמכרנו לספרי “חסמב”ה” או “הכדורגלנים הצעירים”, חלקנו העדפנו את “קופיקו”, “ג’ינג’י” או את סדרת הספרים “אל עצמי”.  הקריאה הייתה חלק בלתי נפרד מהילדות שלנו וביקור בספריה היה מנהג נפוץ. כהורים, אנחנו רוצים שגם הילדים שלנו יהנו ויתמידו בחוויית הקריאה. גם בגיל צעיר כשומע לסיפור שאנו מקריאים, וגם בגיל […]

רגעי קסם משותפים של הורה וילד

רגעי קסם משותפים של הורה וילד

כהורים בשנת 2019,   החיים הם ג’אגלינג שאינו נגמר… אנחנו רצים ממשימה למשימה וכל אחר הצהריים בו אנחנו עם הילדים נראה כמו הפקה יומיומית. שילוב של חוגים, הסעות, חברים, תנועת נוער, גן שעשועים, מטלות לימודיות מחייבות אותנו, ההורים, לג’נגל ללא הפוגה בין הילדים לבין משימות הבית והעבודה שלא נגמרות לעולם. לא פעם אנחנו מוצאים את עצמנו הורים […]

נסיעה ברכב לבילוי משפחתי

נסיעה ברכב לבילוי משפחתי

כל פעם אנחנו יוצאים מהבית נרגשים  מחדש לקראת הנסיעה הקרובה. הבטחנו לילדים טיול, אטרקציה או ביקור משפחתי. רק שכחנו שבדרך עוד ממתינה לנו נסיעה משפחתית ברכב עד שנגיע אל היעד. ולא פעם הנסיעה המשפחתית המתארכת היא אתגר לא פשוט. הילדים משתעממים או גרוע מזה מתחילים לריב. הם רוצים כבר להגיע וכל רגע שואלים “מתי מגיעים”, או […]